Hazırlayan: Berkay Türkkan

Supplementler ile ilgili yazı dizimizin ilk bölümüyle karşınızdayız. Yazı dizimiz boyunca whey ile başlayarak, kazein, BCAA, kreatin, glutamin, l-karnitin, performans artırıcı ürünler, multivitaminler, eklem sağlığı ürünleri gibi çeşitli supplementleri sizlere tanıtıp, bu supplementler ve kullanımları hakkında sizlere doğru bilgiler vereceğiz.

Supplement Nedir?

Öncelikle “supplement” kavramı ile başlayalım. Supplement ek besin anlamına gelmektedir ve her bir supplement kendine has özelliği ile beslenme veya antrenman düzeninize destek sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kısım supplementlerin beslenmenize “destek” olduğudur. Yeteri kadar iyi bir beslenme düzenine sahip değilseniz supplementlerden beklediğiniz verimi ne yazık ki alamazsınız. Unutulmaması gereken bir diğer önemli kısım ise günlük protein ihtiyacının büyük kısmının doğal yollardan, ana öğünler ile karşılanması gerektiğidir.

Protein Tozları

10534424_10152500469542440_296003133_n

Konu fitness ve vücut geliştirme olunca protein tozları en çok merak edilen supplementlerin başında gelir. Çok fazla rağbet görmelerine rağmen kullanıcıların büyük çoğunluğu protein tozları hakkında yanlış ya da yetersiz bilgiye sahiptirler. Bu yazımda ilk olarak whey’i ele alarak sizlere whey proteininin ne olduğundan, çeşitlerinden, hangi zamanlarda ve nasıl kullanılmaları gerektiğinden bahsedeceğim.

Protein Tozlarının Çeşitleri

Protein tozları kabaca whey proteinleri, kazein proteinleri, bitkisel proteinler ve kompleks proteinler olarak sınıflandırılır. Whey proteinleri bu saydıklarım arasında en çok ilgi gören, aynı zamanda hakkında en çok bilgi kirliliği olan protein çeşididir.

Whey Nedir?

Whey proteini peynir altı suyundan elde edilir ve vücut tarafından hızlı bir şekilde sindirilip kullanılması nedeniyle fitness ve vücut geliştirme ile ilgilenen kişilerce sıklıkla tercih edilir.

10508482_10152500469552440_1146725529_n

Whey Çeşitleri Nelerdir?

İçerdikleri protein oranlarına göre whey proteini konsanstre, izole ve hidrolize whey proteinleri olarak sınıflandırılır. Çeşitli kimyasal işlemlerle protein oranı konsantre whey’den hidrolize whey’e doğru artış gösterir. Şu an piyasada en çok kullanılanlar izole whey’lerdir fakat hidrolize whey’ler her geçen gün giderek daha da popüler olmaktadır. Whey çeşitleri arasındaki protein oranı farklılıları tabi ki satış fiyatlarına da yansımaktadır.

Whey Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Whey proteininin kullanımı için kritik iki zaman dilimi vardır. Bunlardan ilki sabah uyandığınız andır. Vücudunuz gece boyunca aç kalmıştır ve sabah uyanır uyanmaz whey’in hızlı sindirilme özelliği vücudunuza hızlı protein desteği sağlamanıza yardımcı olur. İkinci kritik zaman dilimi ise antrenmanınızın hemen sonrasıdır. Antrenmandan sonra vücudunuz vereceğiniz besinlere aç olur ve son setinizin son tekrarından sonra soyunma odasına giderek içeceğiniz whey ile kaslarınıza hızlı bir şekilde protein desteği sağlamış olursunuz.

Whey Nasıl Tüketilmelidir?

Whey proteini genellikle su ile birlikte tüketilmektedir. Bir ölçek whey 250-300 ml su ile birlikte shaker içine konup, çalkalandıktan sonra tüketilebilir.

Ani insülin artışını sağlamak için meyve suyu ile tüketmek de alternatif bir yoldur. İlave şekersiz meyve sularını tercih etmeniz ekstra şeker almanızı engeller.

Pek yaygın olmayan bir başka alternatif ise whey proteinini süt ile birlikte tüketmektir. Süt tercih ettiğinizde sindiriminin daha yavaş olacağı unutmamanız gereken bir durumdur.

Whey Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Protein tozu kullanırken dikkat edilecek en önemli nokta gün içinde bol bol su içmektir. Gün içinde tüketilebilecek ölçek sayısı spor geçmişine göre farklılık göstermekle birlikte, başlangıç seviyesinde günde 1 ölçeği geçmemelidir.

Whey Kullanımı Kasları Şişirir Mi?

Protein tozları kaslarınızı şişirmez! Protein tozu dendiğinde akla gelen ilk şey kasları şişirmesi olmasına rağmen böyle bir etki şu ana kadar gözlemlenmemiştir.

Berkay Türkkan’ın Yorumları ve Önerileri

Protein tozları sihirli bir değnek değildir. Yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi supplementler beslenmenize “destek” amaçlı kullanabileceğiniz ürünlerdir.

Whey kullanmayı spora hayatınızda düzenli olarak yer vermeye başladıktan sonra düşünün. Kendimden örnek vermem gerekirse sporda 3 ayımı doldurduktan sonra whey kullanmaya başladım. Çevremde gözlemlediğim kadarıyla insanlar beslenmelerini yeterince düzenlemeden supplement dünyasında kayboluyorlar. Umarım bu yazı supplementlere daha bilinçli olarak bakmanıza yardımcı olur.

Gelecek yazımız (Bölüm: II) kazein proteini hakkında olacak. Herkese sağlıklı sporlar.

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.4/10 (41 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +10 (from 10 votes)
Protein Tozu Kullanım Kılavuzu Bölüm I: Whey, 8.4 out of 10 based on 41 ratings