Ramazan sebebiyle, yaz tatiline çıktığınız için veya başka bir sebeple spora birkaç hafta veya birkaç ay ara vermiş olabilirsiniz. Hazirandan itibaren sıcaklıklar arttığı için spor yapanlar genellikle tatillerini yaz aylarında kullanırlar. Bazıları ise yaz aylarında sporu tamamen bırakır. Ağustos ve Eylül ayları(özellikle Eylül) spor salonlarına yeniden adım atılan ayların başında gelir. Spor salonu üyeliğinizi yenilemek istiyorsanız veya spora yeni başlamayı düşünüyorsanız kaydınızı Eylül’de değil Ağustos’ta yaptırın. Sezonun başlamasıyla birlikte fiyatlar da otomatik olarak yukarı çekildiğinden geç kaldığınız birkaç hafta üyelik ücretinize birkaç yüz lira artış olarak yansır.

Geçtiğimiz haftalarda bir süre ara verdikten sonra spora tekrar başlayan birçok kişi ile konuşma fırsatım oldu. Konuştuklarımın neredeyse hepsinde güç düşüşü, motivasyon eksikliği ve isteksizlik olduğunu görünce bu yazıyı yazmaya karar verdim. Yazımın devamında kısaca bu dönemi nasıl atlatabileceğinizi, eski temponuza nasıl dönebileceğinizi anlatacağım.

1.Bıraktığınız yerden başlamaya çalışmayın

Sadece iki hafta ara vermiş de olabilirsiniz, iki koca ay da. Aradan sonra tekrar spora başladığınızda egonuzu kontrol edip, motivasyonunuzu düşürmeden daha hafif bir tempoda başlamalısınız.

2.Güç düşüşüne takılmayın

Biliyorum Bench Press’te en son 70-80 kg’ı zorladıktan iki hafta sonra gelip 50 kg’da tıkanmak hoşunuza gitmiyor ama verdiğiniz aranın bilincinde olup, vücudunuza eski temposuna çıkabilmesi için zaman tanımalısınız.

3.İlk antrenmanlarınızda sevdiğiniz hareketlere yönelin

Uzun bir aradan sonra salona adım attığınızda eski programınızda olan, yapmaktan hiç keyif almadığınız bir hareketle antrenmana başlamak hiç keyifli olmayacak ve sizi spordan soğutacaktır. İlk antrenmanlarınızda yapmaktan keyif aldığınız hareketlere yer verin, ilerleyen antrenmanlarda nasıl olsa sevmediğiniz hareketleri yapmak zorunda kalacaksınız.

NOT: Sevmediğiniz hareketler büyük ihtimalle size en zor gelen ve sizi en çok geliştirecek hareketlerdir. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın.

4.Hamlık ağrılarından korkmayın

İlk antrenmanlarınızdan sonra hamlık ağrıları şiddetli olabilir, ilerleyen antrenmanlarda bu ağrıların azalıp, normal düzeye ineceğini unutmayın.

5.Bir partner ile çalışın

Aynı salona gittiğiniz bir arkadaşınız varsa antrenmanlarınızı birlikte yapmayı teklif edin. Birlikte antrenman yapmak partnerlerin hem motivasyonunu yükseltir, hem de rekabet hissini artırarak çalışılan kiloların artmasını sağlar. Arkadaşınızdan fazla kaldırmak için kendinizi zorlayın demiyorum fakat arkadaşınıza rezil olmamak için daha fazla efor sarfetmeye çalışacağınız da bir gerçek.

6.Kısa antrenmanları tercih edin

Aradan sonra ilk kısa antrenmanlar tercih etmeniz konsantrasyonunuzu antrenman boyunca yüksek tutacaktır. İlk haftadan saatlerinizi spor salonunda geçirmeye başlarsanız daha tam anlamıyla başlayamadan spordan soğumanız olasıdır.

7.Grup derslerine katılın

Beşinci maddede söylediğim her şey burada da geçerli. Ayrıca grup derslerinde yeni yüzler görmek derse ilginizi de artıracaktır ve tek çalışmaktan çoğu zaman daha iyidir.

8.Spor salonunuzun keyfini çıkarın

Gittiğiniz spor salonunda havuz, buhar banyosu, sauna gibi imkanlar varsa antrenmanlarınızdan sonra kendinize küçük ödüller verin. Normal dönemde her antrenmandan sonra bunları yapmanız kas gelişiminizi olumsuz etkileyebilir fakat ara verdikten sonra salona ısınmanıza yardımcı olacakları da bir gerçektir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (79 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 11 votes)
Aradan Sonra Spora Tekrar Başlarken 8 Tüyo, 8.1 out of 10 based on 79 ratings